Wij maken van uw foto's een prachtig én uniek fotoalbum!!!
 

Fotoboekentips voor een Sportfotoalbum.

Het grootste probleem bij sport fotografie is het fotograferen van de bewegingen. Het beste kunt u werken met instelbare sluitertijden.

De spiegelreflexcamera's zijn hier beter geschikt voor dan de compact camera's. Hieronder geef ik u een aantal tips die u misschien kunnen helpen om precies die unieke opname te kunnen maken zonder dat achteraf blijkt dat de belichting, sluitertijd of iets anders niet goed was. 

Panning

Het beste en mooiste resultaat krijgt u door te focussen op de sporter en mee te bewegen met de camera. Op deze manier wordt het te fotograferen object scherp en de omgeving wazig, wat een beleving van snelheid en beweging bij de kijker oplevert. Dit wordt ook wel panning genoemd.

Het beste kunt u gewoon gaan proberen wat de beste sluitertijd is, maar meestal ligt deze (afhankelijk van weer type en soort zoomlens) tussen de 1/300 en 1/1000. 

Burst mode

Dit betekent niets meer dan dat je je camera instelt op een aantal foto's per seconde. Op deze manier lukt het je vaak om op precies dat moment je foto te maken wanneer het mooiste moment in de sportactie plaats vindt. 

Emotie

Sport wordt juist zo mooi  gevonden door de emotie, dus vergeet deze dan ook niet vast te leggen op de gevoelige plaat. Winst of verlies maken het totaal plaatje compleet. Niet alleen de actie, maar ook het gevolg is meer dan het fotograferen waard.

 

Indien je "last" hebt van de zon, dan kunt u eventueel een polarisatiefilter gebruiken. Je kunt dan een langere sluitertijd instellen en eventuele nare reflecties ( zeker met de watersport) die reduceer je dan soms wel tot nul. 

ISO

Als u binnensport fotografeert moet u rekening houden dat u de ISO waardes naar boven aanpast. Dit omdat u dan toch met een korte sluitertijd kunt fotograferen. 

Autofocus

Zet de autofocus op één punt scherp. Vaak heb je wel 9 tot 12 scherpstelpunten in je lens zitten, maar dit maakt de sportfoto's er niet beter op. Zo kun je rustig fotograferen zonder dat je fototoestel op een ander object dan dat jij wilt. 

Standpunt

Neem niet een standpunt in die iedereen aanneemt. Ga op de grond liggen of gebruik juist een opstapje als dat voorhanden is. Dit geeft juist een het gevoel dat je er midden in staat. Deze crossfietser springt maximaal 3 meter in de lucht, maar omdat de fotograaf hier op de grond is gaan liggen lijkt het veel hoger. 

Extern

Probeer niet alleen de sporter te fotograferen maar ook de omgeving. Dit geeft als je er later een mooi boek of collage van wilt maken een mooier resultaat.


 
5378

 

E-mail
Info